
Śniadanie pierwsza Klasa!
Powrót do szkoły zbliża się wielkimi krokami, a żeby nasze pociechy przez cały rok szkolny miały siłę do nauki i zabawy, musimy pamiętać o zapewnieniu im odpowiedniego startu każdego dnia – pożywnego śniadania!
W ramach akcji „Śniadanie pierwsza klasa” we współpracy z dietetyczką Agnieszką Niewiadomską przygotowaliśmy dla Was 5 zestawów prostych i szybkich śniadań oraz II śniadań, które możecie wykorzystać w nadchodzącym roku szkolnym
Oto pierwszy z nich
Śniadanie:
Tosty pełnoziarniste z serem mozzarella
• Chleb żytni na zakwasie (1-2 kromki dla dziecka)
• Szynka z indyka (plaster na każdą kromkę)
• Pomidor
• Ser mozzarella (plaster na kromkę)
• Oregano (suszone) – szczypta
• Kiełki słonecznika – garść
• Oliwa z oliwek
Pieczywo zrumieniamy w opiekaczu. Na kromkach układamy kiełki, szynkę, pomidor i ser.
Posypujemy do smaku oregano.
II śniadanie:
Bananowe racuchy gryczane plus przegryzka (marchew i jabłko)
• Maka gryczana – 3łyżki
• Jajko – 2 sztuki
• Cynamon – 1/3 łyżeczki
• Banan – 2 sztuki
• Mleko krowie 2% / mleko roślinne – 2 łyżki
• Oliwa z oliwek do smażenia – łyżka
Dodatki:
• Marchewka pokrojona w słupki
• Jabłko pokrojone w ćwiartki
Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę. Smażymy na
rozgrzanej oliwie, około 3 minuty na każdej ze stron. Smacznego!