GALERIA MOZAIKA

Sniadanie 3_MOZAIKA_1080x1080

Śniadanie Pierwsza Klasa!

Rok szkolny zaczyna się już jutro, więc to idealny moment na trzeci zestaw śniadań, który w ramach akcji „Śniadanie pierwsza klasa” przygotowaliśmy we współpracy z dietetyczką Agnieszką Niewiadomską!

Śniadanie:
Białkowe placuszki na słodko

• Serek wiejski – 200 g
• Gruszka – 1 sztuka
• Banan – 1 sztuka
• Mąka orkiszowa – 2 łyżki
• Ksylitol – 1 łyżeczka
• Oliwa z oliwek – 1 łyżka
• Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
• Ekstrakt waniliowy (bez alkoholu) – 1 łyżeczka

Do miski wbijamy jajka, dokładamy serek wiejski i blendujemy. Do naszej mieszanki dosypujemy proszek do pieczenia, mąkę i ksylitol. Całość ponownie miksujemy, na sam koniec dodajemy aromat waniliowy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Jemy z owocami.

II śniadanie:
Czekoladowe muffiny z malinami (PRZEPIS NA 9 PORCJI)

• Banan – 2 sztuki
• Fasola czerwona w zalewie (konserwowa) – 240 g (12 łyżek)
• Jaja kurze całe – 2 łyżki
• Maliny, mrożone – 100 g
• Czekolada mleczna – 6 kostek
• Ksylitol – 4 łyżeczki
• Kakao 16% proszek – 2 łyżki
• Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Do dużego naczynia wkładamy przepłukaną fasolę, banany i jajka. Wszystko
miksujemy. Następnie dodajemy do masy ksylitol, kakao i proszek do pieczenia.
Ponownie miksujemy – tym razem wystarczy już krótka chwila. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Czekoladę kruszymy. Do form na muffiny wkładamy papierowe foremki, a następnie wlewamy do każdej z nich po kolei: dwie łyżki masy, odrobinę czekolady, ponownie łyżkę masy i owoce. Pieczemy przez 25 minut.

Smacznego!