GALERIA MOZAIKA

Sniadanie 5_MOZAIKA_1080x1080

Śniadanie Pierwsza Klasa!

I rozpoczęła się nauka! Więc z tej okazji podrzucamy Wam ostatni przepis, który w ramach akcji „Śniadanie pierwsza klasa” przygotowaliśmy we współpracy z dietetyczką Agnieszką Niewiadomską!

Śniadanie:
Grahamka z twarożkiem i warzywami

• Pomidor – 1 sztuka
• Ogórki, kiszone – 2 sztuki
• Ser twarogowy półtłusty – 100 g
• Rzodkiewka – kilka sztuk
• Sałata rzymska – 2 liście
• Jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 3 łyżki
• Bułka grahamka – 1 sztuka
• Szczypiorek – 4 łyżeczki
• Oliwa z oliwek – 1 łyżka
• Pieprz czarny mielony – szczypta
• Sól – szczypta

Twarożek rozdrabniamy widelcem i dodaj emy oliwę i łyżkę jogurtu. Mieszamy z pokrojoną rzodkiewką i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku. Zjadamy twarożek razem z bułką i warzywami.

II śniadanie:
Gofry orkiszowe z nasionami chia (przepis na 6 porcji) + ulubione dodatki

• 200 g maki orkiszowej
• 250 ml mleka (szklanka)
• 3 jajka
• 1 łyżka nasion chia
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• Oliwa z oliwek/olej rzepakowy
• 2 łyżeczki miodu

Zapytaj dziecko o ulubione dodatki do gofrów, niech będzie współtwórcą swojego II
śniadania.Fajnym pomysłem mogą być mini dżemiki (wybieraj te bez dodatku cukru) plus owoce (pokrojone jabłko w kostkę).

Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera kuchennego. Gofry pieczemy w
rozgrzanej wcześniej gofrownicy przez około 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Ciasto nakładamy chochlą rozprowadzając je dokładnie po całej powierzchni.

Smacznego! ❤️