GALERIA MOZAIKA

Tlusty Czwartek_MOZAIKA_1080x1080

TŁUSTY CZWARTEK

Tłusty czwartek to taki dzień, kiedy pączki możemy jeść bezkarnie. Nawet osoby na diecie pozwalają sobie na zjedzenie tego przysmaku. Tylko w ten jeden dzień w piekarniach i kawiarniach unoszą się tak intensywne zapachy drożdży i gorących konfitur.

Znacie ten widok? Półki w piekarniach, cukierniach, sklepach i kawiarniach uginają się od drożdżowych wypieków. Od samego rana widzimy ludzi noszących pudełka pączków. Kolejki w piekarniach tego dnia to niemal normalny widok.
Skąd wzięła się ta słodka tradycja? Aby uczcić koniec zimy i powitać wiosnę Rzymianie biesiadowali przy suto zastawionych stołach. Zwyczaj ten jest jednak starszy, gdyż starożytni badacze potwierdzają, że pogańskie plemiona dzisiejszej Europy również miały zwyczaj witania wiosny poprzez ucztę. Dziś tłusty czwartek jest ostatnim czwartkiem przed Środą Popielcową zaczynającą Wielki Post. Każdy powinien zjeść chociaż jednego pączka, aby przez cały rok nie opuszczało go szczęście. A kiedy mówimy o szczęściu i chwilach radości jak nie celebrować tego w gronie najbliższych: rodziny, przyjaciół i znajomych?
Przygotowaliśmy się na takie spotkania. W krakowskiej MOZAICE czekają na Was eksperci z Cukierni Krakowskie Wypieki oraz Piekarni Strusinianka i Gruzińska No1.

Celebruj tłusty czwartek w MOZAICE